vrijdag 5 juli 2013

Recept: Vietnamese loempia, de enige echte!


Vietnamese loempia

Ingrediënten
Rijstpapier
Glasnoedels
Kool
Wortel
Paddenstoelen
Ui
Lenteui
Knoflook
Ei
Chickenpowder
Suiker
Peper
Olie

Bereiding
Week de glasnoedel in koud water. Hak alle groenten (kool, wortel, paddestoelen, ui, lenteui en knoflook) in hele kleine stukjes en hussel ze samen in een kom. Doe hetzelfde met de glasnoedel. Voeg een eetlepel chickenpowder, een eetlepel suiker en een snuf peper toe. Hussel nogmaals alle ingrediënten door elkaar. Roer dan een ei door het mengsel heen. Bak het mengsel in een beetje olie. Voeg een klein beetje water toe. Breng het eventueel nog wat extra op smaak met de chickenpowder, suiker en/of peper.

Zet een heleboel kleine bordjes (gebaksbordjes) klaar. Leg op ieder bordje een velletje rijstpapier, dat je eerst even nat maakt door het onder te dompelen in een schaal met water. Wacht even totdat het rijstpapier zacht is (maar wacht niet zo lang totdat het weer opgedroogd is). Leg dan in het midden van een vel een eetlepel van je mengsel. Rol dan je loempia op. Dit doe je door eerst een rand over je mengsel te vouwen, dan de zijkanten naar het midden te vouwen en dan door te rollen.

De loempia's zijn nu klaar om te eten. Lekker met fish sauce of sojasaus.

Wat ik nog kwijt wil
In Vietnam kom je echt niet de Vietnamese loempia tegen zoals wij deze kennen. Natuurlijk zijn er wel versies van gefrituurde loempia te verkrijgen, maar over het algemeen krijg je deze versie geserveerd wanneer je 'spring roll' besteld. Grappig detail: toen ik terug in Nederland naar de toko ging om de ingrediënten in te slaag kreeg ik direct de vraag of ik in Vietnam op vakantie was geweest!

Met dit recept kun je nog alle kanten op. Tijdens de kookworkshop die ik volgde (waar ik dit recept kreeg) werd er nog vanalles door het mengsel gedaan, zoals de restjes kip en taugé die we over hadden van een ander gerecht. Er staan ook geen hoeveelheden bij en ik kijk zelf ook altijd gewoon wat ik in huis heb of eventueel erbij koop. Let wel op dat het ei vooral bedoeld is om iets te binden. Het moet niet overheersen. Het wordt geen omelet!


Doordat er legio mogelijkheden zijn, is het voor mij helaas niet mogelijk om de voedingswaarde per stuk te vermelden. Ook de grootte van je loempia kun je zelf bepalen. In het algemeen is het vrij gezond, doordat het veel groenten bevat en er weinig vetten worden gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten