zaterdag 4 januari 2014

Recept: Crème Brûlée

Crème brûlée

Ingrediënten
1 vanillestokje
400 mililiter slagroom
5 eidooiers (medium)
80 gram suiker
4 eetlepels rietsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.  Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met het vanillestokje en vanillemerg bijna aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat de slagroom met vanille (onder af en toe roeren, omdat er anders een vel ontstaat) enkele minuten intrekken.

Mix ondertussen de eidooiers met de suiker totdat het lichtgeel en romig is. Haal dan het vanillestokje uit de slagroom. Schenk beetje bij beetje de nog warme slagroom bij de eidooiers terwijl je stevig klopt. Ik doet dit met de menghaak op stand 4 van de Kitchenaid. Ik gebruik de menghaak omdat bij het gebruik van de mixer het mengsel te luchtig wordt. Zorg ervoor (als je geen Kitchenaid hebt) dat je snel roert, want anders krijg je roerei in plaats van crème. Meng het geheel enkele minuten.

Verdeel het mengsel over vier ovenvaste schaaltjes. Zet de schaaltjes in een braadslede of ovenschaal. Voeg heet water toe, zodat tweederde deel van de schaaltjes onder water staan. Laat de crème in de oven 30 minuten garen. Haal de schaaltjes uit het warmwaterbad en laat ze op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Zet ze dan nog geruime tijd (minimaal 2 uur) in de koelkast om goed op te stijven.

Haal de crèmes vlak voor het serveren uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje rietsuiker, ongeveer een eetlepel per bakje. Karameliseer de rietsuiker met een brander. Laat dit suikerlaagje goed hard worden. 

Wat een heerlijk gevoel om met je lepel dit suikerlaagje 'in te tikken' en te genieten van de verrukkelijke crème!

Voedingswaarde per schaaltje
Calorieën: 503
Vet: 42 gram
Koolhydraten: 29 gram
Eiwit: 5 gram

Wat ik nog kwijt wil
Bij dit recept heb je geen eiwitten nodig. Wanneer je het zonde vindt om ze weg te gooien, kun je er altijd meringues van maken. Bekijk hier het recept!