zaterdag 1 februari 2014

Recept: Millionaires' Shortbread


Millionaires' Shortbread

Ingrediënten
voor de bodem (zandkoekjesdeeg)
115 gram boter (op kamertemperatuur)
50 gram suiker
8 gram (1 zakje) vanillesuiker
85 gram bloem (gezeefd)
1 theelepel bakpoeder
85 gram gemalen amandelen

voor de karamellaag
60 gram suiker
60 gram boter
300 gram gecondenseerde melk
1 theelepel vanille-extract

voor de chocoladelaag
150 gram melkchocolade

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C.

Maak eerst de bodem. Doe de boter en suiker in een kom en meng dit goed door. Ik gebruik hiervoor de deeghaak op de Kitchenaid keukenmachine. Voeg eetlepel voor eetlepel de bloem toe, terwijl het apparaat zijn werk doet. Je kunt natuurlijk ook zelf kneden. Voeg dan de bloem in zijn geheel toe. Voeg dan de amandelen toe en blijf het deeg kneden tot het een mooi zacht deeg is. Druk het deeg in een met bakspray ingevet en met bakpapier beklede springvorm (ik heb een springvorm met een doorsnee van 24 cm gebruikt) en prik er gaatjes in met een vork. Zet de vorm 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de koek afkoelen in de springvorm.

Terwijl de bodem afkoelt kun je aan de slag met het maken van de karamel: Doe de suiker, boter, gecondenseerde melk en vanille-extract in een klein pannetje. Zet dit op een laag vuurtje totdat de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Breng het rustig, al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 5 minuten sudderen tot het mengsel goudbruin en wat dikker is. Let wel op dat het bij het afkoelen nog steviger wordt, dus zorg ervoor dat je het niet té ver door laat koken. Giet de karamel over de bodem en laat het afkoelen.

Nu is het tijd om de chocoladelaag te maken. Smelt de chocolade au bain marie. Giet de chocolade over de karamel en laat het hard worden. Snijd de Millionaires' Shortbread in stukjes en geniet er van!

Voedingswaarde per stukje (bij een verdeling in 20 stukjes)
Calorieën:188
Vet: 13 gram
Koolhydraten: 15 gram
Eiwit: 3 gram