zaterdag 1 maart 2014

Recept: Lijnzaadbrood

Ingrediënten
150 volkoren tarwemeel
260 tarwebloem (van de molen)
125 gram lauwwarme melk
75 gram lauwwarm water
1 ei
30 gram (plantaardige) boter
7 gram droge gist
8 gram zout
15 gram (gebroken) lijnzaad

Bereiding
1. Meng eerst alle droge ingrediënten (tarwebloem, volkoren tarwemeel, lijnzaad, zout en gist) in een kom.
2. Meng in een andere kom de natte ingrediënten (ei, boter, melk en water).
3. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en kneed met de hand of keukenmachine. Ik kneed met mijn handen.
4. Kneed het deeg ongeveer vijftien minuten tot dat het een soepel deeg is.
5. Check door een een stukje deeg te pakken en er een soort van raampje van te maken of het deeg goed is gekneed. Anders moet je nog doorkneden.
6. Doe het deeg terug in een ingevette kom en dek dit af. Het deeg moet ongeveer één uur rijzen.
7. Druk na het rijzen het lucht uit het deeg en kneed het licht door.
8. Vorm een grote bal en laat het deeg nog 30 minuten afgedekt liggen.
9. Vorm daarna het deeg (zie Uit de keuken van Levine hoe dit moet).
10. Laat het deeg in de broodbakvorm weer afgedekt één uur rijzen.
11. Verwarm na 45 minuten de oven op 220 graden Celsius.
12. Snijd na de rijstijd drie strepen in het deeg met een broodmes.
13. Bak het brood onderin de oven 20 minuten. Zet daarna de temperatuur op 180 graden Celsius en bak het brood nog vijftien minuten mooi bruin.

Voedingswaarde per brood
Calorieën:1945
Vet: 43 gram
Koolhydraten: 316 gram
Eiwit: 64 gram

Bron
http://joansstory.blogspot.nl/
Ik heb dit recept gemaakt in het kader van de foodblogswap van februari 2014. Degene van wie ik een recept mocht kiezen had dit recept op haar beurt weer Uit de keuken van Levine.