dinsdag 4 maart 2014

Recept: Meringues

Ingrediënten voor 14 stuks
6 verse eiwitten (van medium eieren)
225 gram fijne kristalsuiker
150 gram poedersuiker
Merg van een half vanillestokje
Eventueel een beetje kleur- of smaakstof
Een beetje citroensap

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120° C.

Maak een kom vetvrij met een beetje citroensap. Doe hierin de eiwitten en klop deze (op stand 6 van de kitchenaid) luchtig. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de suiker toe. Doe hetzelfde met de helft van de poedersuiker. Wanneer de helft van de poedersuiker is toegevoegd, kun je eventueel een kleur- of smaakstof toevoegen.

Zodra je een mooie luchtige, glanzende massa hebt, stop je met mixen en voeg je de rest van de poedersuiker toe. Deze spatel je heel voorzichtig door het eiwit-schuim.

Maak met 2 eetlepels op een bakplaat met bakpapier ongeveer 14 mooie hoopjes. Zet de bakplaat 1 uur in de voorverwarmde oven. Na dit uur laat je de meringues nog 30 minuten in de gesloten oven afkoelen.

Voedingswaarde per stuk
Calorieën:109
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 27 gram
Eiwit: 1,2 gram

Wat ik nog kwijt wil
Het eigeel dat je over hebt kun je gebruiken voor het maken van crème brûlée. Ik heb dit keer groene meringues gemaakt. Deze kleurstof had ik onlangs gekocht bij de toko (voor het maken van spekkoek). Ik vond het leuk om een kleurtje aan het eiwitschuim toe te voegen, maar het is niet noodzakelijk!