vrijdag 21 maart 2014

Recept: Pizzadeeg

Ingrediënten voor 1 pizza voor 2 personen
250 gram bloem (Type '00')
7 gram zout
7 gram suiker
5 gram droge gist
125 milliliter lauw water
1 eetlepel extra vergine olijfolie

Bereiding
Zeef het meel en zout boven een mengkom. Los de suiker op in het water. Voeg hieraan de olijfolie en de gist toe en roer het even door. Plaats de mengkom onder de Kitchenaid keukenmachine met een deeghaak en zet deze aan op stand 2. Voeg langzaam het watermengsel toe. Kneed het deeg in 8 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Het is goed als het enigszins plakkerig aanvoelt, maar wel een schone wand achterlaat in de mengkom.

Maak van het deeg een bal en leg deze terug in de (met een beetje meel bestoven) mengkom. Dek de mengkom af en laat het deeg een uur op een warme plek rijzen. Het deeg verdubbelt dan in volume.

Na een uur leg je het deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed je het met de hand nog eens goed door. Op deze manier duw je de lucht eruit. Het deeg is nu klaar voor gebruik!

Je kunt er ook voor kiezen om het deeg (in porties van 200 gram) in vershoudfolie te wikkelen. Op die manier kun je het even bewaren in de koelkast of zelfs in de vriezer.

Een kwartier voordat je de pizza's wilt gaan beleggen, verwarm je de oven voor op 200°C. Ook kun je dan het deeg in de gewenste vorm gaan uitrollen (1/6'', maat oranje van de Joseph Joseph deegroller). Leg de pizzabodem op een licht ingevette en met bloem bestoven pizzaplaat.

Maak dan de topping klaar. Op die manier ben je precies op tijd klaar wanneer de pizza (ongeveer 20 minuten) in de oven kan.

Wat ik verder nog kwijt wil
Als je veel pizza's wil gaan maken, kun je de gevormde pizzabodems opstapelen door er telkens een invet stuk aluminiumfolie ertussen te leggen. Bedek het met vershoudfolie en bewaar ze in de koelkast.

Om ervoor te zorgen dat de pizza lekker krokant is heb ik gebruik gemaakt van een pizzaplaat van Patisse (doorsnee 31 cm). Hierop past een pizza voor 2 personen, oftewel voor de hoeveelheid deeg in dit recept!

Voedingswaarde per pizza
Calorieën: 502
Vet: 8
Koolhydraten: 88
Eiwit: 18